14 Aralık 2014 Pazar

Hayvanat Bahçelerinin Sıkıntısı Ne?

Yazan: Gary Yourofsky
Çeviri: D.Ferahi
Kaynak: http://www.adaptt.org/animalrights.html#

1. Hayvanat bahçeleri hayvan hapishaneleridir! Artık örtbas etmece yok!

2. İnsanlar “Ama hayvanat bahçeleri nesli tükenmekte olan hayvanları koruyor” dedikleri zaman, gerçek şudur: “hayvanat bahçelerindeki hayvanların yüzde 99’u nesli tükenmekte olan hayvan DEĞİLDİR.” Eğer bu yerler yalnızca nesli tükenmekte olan hayvanları koruyor olsaydı kimse buna laf etmezdi. Ama bu mekânlar bir iş yeridir. Aslında, hayvanat bahçeleri her yerde 1 numaralı turist çekim merkezidir.

3. Hayvanların kafeslerde olduğu alanları ne kadar “doğal” yaparlarsa yapsınlar, bir kere hayvanat bahçeleri bir bölgeyi YENİDEN YAPAR, yani artık yapaydır ve doğal değildir. Hiçbir mimari yapı, yaşlı ormanların, eğilen dalların, bitki ve hayvan çeşitlerinin DOĞAL ortamını yeniden canlandıramaz.

4. İnsanlar “Ama hayvanat bahçeleri çocuklar için eğitici, orada çok şey öğreniyorlar” dediklerinde gerçek şudur: “çocukların hayvanat bahçelerinde öğrendikleri tek şey zürafaların boyunlarının uzun olduğu, zebraların siyah ve beyaz olduğu ve maymunların pembe popoları olduğudur!” Hayvanlara egemen olmanın ve onları köleleştirmenin ve de onları eğlence, dalga geçme için sergiye sunmanın doğru bir şey olduğunun gaddar öğretisi dışında ortada bir eğitim yoktur. Jane Goodall ve Dian Fossey gibi, hayvanları kendi doğal ortamlarında inceleyen ve onların doğal davranışlarını öğrenen insanların çalışmalarını okumak çok daha yararlı olacaktır, ya da National Geograpihc’teki belgeseller aracılığıyla da hayvanlar hakkında bir şeyler öğrenilebilir. Fakat hapisliğin stresi ve esaretin bezginliği yüzünden DOĞAL OLMAYAN davranışlar sergileyen DOĞAL OLMAYAN ortamda yaşayan, hayvanlara bakarak kimse bir şey öğrenemez.

5.Hayvanat bahçeleri hayvanlar için değil, İNSANLAR için yapılmıştır. Detroit Hayvanat Bahçesi’ndeki piknik alanlarını, serinletici yerleri ve tramvay/trenleri düşünün. Bu esnada hayvanlar ise kapandıkları daracık yerlerde delirmektedirler.

6.Eğer hayvanat bahçeleri gerçekten hayvanlara değer veriyorsa, öyleyse neden dinlenme alanlarında ÖLÜ hayvan servis ediyorlar? Eğer hayvanlara kibar ve saygılı davranmayı öğretmeye çalışıyorlarsa, en azından insanların orada et yemediğini gösterebilirler. Öyle olsaydı hayvanat bahçeleri vegan yemekler için ideal bir yer olurdu.

7. İnsanlar “ama hayvanlar vahşi doğada avlanıyor ve esaret altında olduklarında daha uzun yaşıyorlar” dediklerinde, gerçek şudur: “uzun yaşamak asla daha mutlu yaşamak anlamına gelmez.” Ve avlanmaya izin vermezsek, avlanma problemi de çözülebilir, mesela avlanmayı yasadışı hale getirebilir böylece onların alanını koruyabilir ve bu dünyayı dört ayaklı dostlarımızla paylaşabiliriz. Avcılığa çözüm bulmak için hayvanları kendi alanlarından çekip çıkarmak yerine, avcıları onların alanlarından çıkarmak gerek. Bu aynı zamanda insanlara vegan yaşam tarzını öğreterek de olur. İnsanlar vegan olsaydı, fildişi, fok balığı penisi (afrodizyaklar) ve balina yağına da ihtiyaç olmayacaktı. Konu her zaman vegan olmaya geliyor. Ve eğer toprak tahrip ediliyorsa, çözüm tahribatı durdurmaktır, hayvanları özgür alanlarından koparıp esaret altına almak değildir.

8. Öyleyse hayvanat bahçeleri barınaklara dönüştürülmeli denir. Ve bu hiç ziyaretçi giremez anlamına gelir. Piknik alanları, uzun yürüyüş yerleri, dinlenme mekânları da olmayacak. Haydi, hayvanlara yaşadıkları yerdeki her santimi verelim ve sonra Tanzanya’nın ormanlarını ve Asya’nın boş arazilerini izleyebilecekleri sanal gerçeklik oditoryumları inşa edelim.

9. Neredeyse tüm hayvanat bahçeleri “artık” hayvanlarını av çiftliklerine, araştırma laboratuvarlarına ve sirklere satarlar. Ve hayvanat bahçelerinin pek çoğu, hayvanlara saçma sapan hareketler yaptırıldığı ufak arenalarda sirk gösterileri yapar. “Artık" hayvanlar, kimsenin daha fazla bakmak istemediği yaşlı hayvanlardır. Hayvanat bahçelerinde yavrulama programlarının olmasının nedeni, yavru hayvanların daha fazla ilgi çekiyor olmasıdır. Hiç kimse yaşlı filler ya da zebralar görmek istemez ama HERKES yavru filler ya da yavru zebralar görmek ister. Detroit Hayvanat Bahçesinde bu çeşit uygulamalar ve hayvan satımları yasaklanmıştır. Ron Kagan şüphesiz ki bu dünyadaki en ileri görüşlü hayvanat bahçesi idarecisidir. Hatta 2004 senesinin Mayıs ayında Kagan, hayvanat bahçesindeki filleri özgür bırakmayı bile kabul etti.

10. Özgürlük olmadan var olmanın hiçbir anlamı yoktur! Hayvanat bahçeleri hayvanlardan özgürlüklerini alır ve onları yaşayan iskeletler haline getirir. Onur kaybolmuştur. Çabalama isteği yok olmuştur. Mutluluk duygusu solmuştur. Kilometrelerce boyu yürüme isteği gasp edilmiştir. Hayvanlar için doğal olan her şey, bir amaç, yalnızca bir amaç uğruna çalışan hayvan-hapis-sistemi tarafından DOĞAL OLMAYANA dönüştürülmüştür; para.


11.İnsanlar, sanki esareti haklı çıkarıyor gibi hayvanat bahçelerindeki sağlık hizmetlerinden söz etmeyi severler. Mahkûmlar sağlık hizmeti alırlar ama bu sebepten insanlar gidip cezaevlerinde yaşamak istemezler! Guantanamo’daki mahkumlar sağlık hizmeti alıyorlar ama insanların Noel için Küba’ya tatile gittiklerini görmedim. Sergiye koyacak bir “ürün” olmazsa, kimse kar elde edemez. Bu yüzden hayvanlar beslenir ve sulanır ve de sağlık hizmeti görürler. Ama yine de özgürlükleri ve yaşayacakları ormanları yoktur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder