14 Aralık 2014 Pazar

Arıcılık: Bir Sömürü Çeşidi


Yazan: Gary Yourofsky
Çeviri: D.Ferahi
Pek çok “çevreci” insan bal, polen, arı sütü*, arı tutkalı üretmek için arıları sömürmenin doğal ve etik olduğunu düşünür. Fakat sağlıklı bir hayatı önemsemek ve adaletsiz, sürdürülebilir olmayan pratikleri kınamak, TÜM sömürü biçimlerini ve TÜM hayvansal ürünleri hayatınızdan çıkarmanızı gerektirir. Eğer vegan değilseniz, yaptığınız her şey o nefret ettiğiniz ırkçı, cinsiyetçi ve heteroseksist ideolojiyi taklit etmekten öteye gitmez.


Arıcılık endüstrisi sömürünün bir parçasıdır. İstisnasız tüm arıcılar yetiştiricilerden kraliçe arı sipariş ederler çünkü kraliçe arı olmadan diğer arılar bal kusmaz (üretmez). Kraliçe arı havalandırmalı bir kutunun içinde arıcıların eline ulaştığında, arıcılar bu kraliçe arının kanatlarını sökerek, arının uçup gitmesini engellerler. Istakozları canlı canlı kaynatmak, yeni doğan buzağıları annelerinden ayırmak, erkek civcivleri öğütme makinesinde öğütmek, kazları borularla zorla beslemek gibi, arıların kanatlarını koparmak da insanların bilinçli olarak hayvanlara yaptığı en gaddar işkencelerden biridir.

Eğer izin verilse, arılar balı kovanda bir yalıtım malzemesi olarak ve kendileri ve yavruları için yiyecek olarak kullanacaklar. Bir arı grubu fazla miktarda bal üretmeye son verince, arıcılar tarafından öldürülüyor ve yeni arı grupları oluşturuluyor. Üretken olmayan hayvanların süt ve yumurta endüstrisinde kârlı olmadıkları gerekçesiyle öldürüldükleri gibi, arıcılık endüstrisinde de üretken olmayan arılar öldürülüyor. Arılardan elde edilen ürünleri tüketiyorsanız, size ait olmayan bir şeyi çalıyorsunuz demektir, hayvan sömürüsünü umursamayarak yumurta ve süt tüketen vejetaryenler gibi.

Arılardan elde edilen ürünler şeker, hayvansal protein ve hayvansal yağ içerdikleri için organik ya da yerel üretim olsalar bile sağlıklı değiller. Yerel üretimi sadece meyve, sebze ve diğer bitkisel ürünler açısından destekliyorum, hayvanları sömüren üretim şekillerinin yerel ya da organik olması bir şey ifade etmiyor. Kendi bölgenizde yetişen hayvanları sömürmek, başka ülkede yetişen hayvanları sömürmek kadar adaletsiz. (Bu arada yerel üretimi destekleyen insanlar neden sadece gıda konusuna yöneliyor? Fark ettim ki bu insanlar başka ülkelerde üretilen bilgisayar, telefon, televizyon seti, araba, kıyafet gibi şeylere para harcamaktan sakınmıyorlar.)

Arılardan elde edilen ürünlerin etik ve doğal olmadığı konusunda ikna edici olamadıysam şunu eklemek istiyorum: Düşünün ki bir doğa yürüyüşündesiniz ve ormanda bir arı kovanına denk geldiniz. Elinizi kovana daldırıp içinden bal çıkarmaya girişir miydiniz? Ya da bir arıyı havada yakalayıp kıl gibi ince bacaklarından polenleri almaya çalışır mıydınız? Bunu yapsaydınız arılar hiç acımadan sizi sokardı. O zaman, doğallık bunun neresinde?

Arı balının tadına ya da dokusuna benzer bir şeyler arıyorsanız, agave nektarı ya da pirinçten üretilen bal satın alabilirsiniz.**

Balın harika bir besin olduğu bir gerçek, ama sadece arılar için! Balın çok sağlıklı ve besleyici olduğunu çok yaygın ve yanlış bir inanıştır. Bal, arının midesinin ürettiği bir sıvıdır. Arı, çiçeklerden polenleri toplar ve midesinde bazı asitlerle birlikte onları sindirir. Hücrelerde depolanan bal, arıların kanatlarıyla yarattığı hava akımı sayesinde dehidrasyona uğratılır. Bu asitler ve kurutma işlemi olmasa bal hemen fermantasyona uğrar ve arılar tarafından 8 ay boyunca kullanılabilir halini yitirir. Bu asitler ve kurutma işlemi sebebiyle bal, bakterilere kapalı hale gelir. İnsanların sindirim sistemi için bal daha çok zehirdir.

Balın içerdiği mineral ve vitaminler insanlar için yeterli değildir çünkü insanlar arılardan çok daha fazla besine ihtiyaç duyarlar. Bal, bazı iyi şeker çeşitlerini barındırır fakat bala arılar tarafından eklenen asitler, balın toksit bir maddeye dönüşmesine sebep olur. Bu asitler bal için koruyucu maddelerdir. İnsanlar, arılar gibi bu asitleri sindirmek için gerekli olan enzimlere sahip değildir ve bu asitleri nötrleyebilmek için vücudunun önemli minerallerini kullanması gerekir. İnsanlar balı yedikleri zaman, mide floralarındaki nem bal tarafından emilir. Simbiotik bakteriyel popülasyonu azalmaya başlar. Bal insanlar için asit üreten ve kireçsizlendirici etkilere sahiptir. Vücuda alınan ve sonradan oluşan asitleri nötrlemek için kemiklerdeki ve dişlerdeki kalsiyum kullanılır.

Sonuç olarak bal ne etiktir ne de sağlıklı. Hayvan sömürüsüne karşı mücadele etmek için hayvansal ürünler kullanmayarak ve sömürüyü teşhir ederek harekete geçebilirsiniz.

"Kraliçe Arı Hapis Çerçevesi":

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder