Yazan: Gary Yourofsky
Çeviri: D.Ferahi
Pek çok “çevreci” insan bal, polen, arı sütü*, arı tutkalı
üretmek için arıları sömürmenin doğal ve etik olduğunu düşünür. Fakat sağlıklı
bir hayatı önemsemek ve adaletsiz, sürdürülebilir olmayan pratikleri kınamak,
TÜM sömürü biçimlerini ve TÜM hayvansal ürünleri hayatınızdan çıkarmanızı
gerektirir. Eğer vegan değilseniz, yaptığınız her şey o nefret ettiğiniz ırkçı,
cinsiyetçi ve heteroseksist ideolojiyi taklit etmekten öteye gitmez.
Arıcılık endüstrisi sömürünün bir parçasıdır. İstisnasız tüm
arıcılar yetiştiricilerden kraliçe arı sipariş ederler çünkü kraliçe arı
olmadan diğer arılar bal kusmaz (üretmez). Kraliçe arı havalandırmalı bir
kutunun içinde arıcıların eline ulaştığında, arıcılar bu kraliçe arının
kanatlarını sökerek, arının uçup gitmesini engellerler. Istakozları canlı canlı
kaynatmak, yeni doğan buzağıları annelerinden ayırmak, erkek civcivleri öğütme
makinesinde öğütmek, kazları borularla zorla beslemek gibi, arıların kanatlarını
koparmak da insanların bilinçli olarak hayvanlara yaptığı en gaddar
işkencelerden biridir.
Eğer izin verilse, arılar balı kovanda bir yalıtım malzemesi
olarak ve kendileri ve yavruları için yiyecek olarak kullanacaklar. Bir arı
grubu fazla miktarda bal üretmeye son verince, arıcılar tarafından öldürülüyor
ve yeni arı grupları oluşturuluyor. Üretken olmayan hayvanların süt ve yumurta
endüstrisinde kârlı olmadıkları gerekçesiyle öldürüldükleri gibi, arıcılık
endüstrisinde de üretken olmayan arılar öldürülüyor. Arılardan elde edilen
ürünleri tüketiyorsanız, size ait olmayan bir şeyi çalıyorsunuz demektir,
hayvan sömürüsünü umursamayarak yumurta ve süt tüketen vejetaryenler gibi.
Arılardan elde edilen ürünler şeker, hayvansal protein ve
hayvansal yağ içerdikleri için organik ya da yerel üretim olsalar bile sağlıklı
değiller. Yerel üretimi sadece meyve, sebze ve diğer bitkisel ürünler açısından
destekliyorum, hayvanları sömüren üretim şekillerinin yerel ya da organik
olması bir şey ifade etmiyor. Kendi bölgenizde yetişen hayvanları sömürmek,
başka ülkede yetişen hayvanları sömürmek kadar adaletsiz. (Bu arada yerel
üretimi destekleyen insanlar neden sadece gıda konusuna yöneliyor? Fark ettim
ki bu insanlar başka ülkelerde üretilen bilgisayar, telefon, televizyon seti,
araba, kıyafet gibi şeylere para harcamaktan sakınmıyorlar.)
Arılardan elde edilen ürünlerin etik ve doğal olmadığı
konusunda ikna edici olamadıysam şunu eklemek istiyorum: Düşünün ki bir doğa
yürüyüşündesiniz ve ormanda bir arı kovanına denk geldiniz. Elinizi kovana
daldırıp içinden bal çıkarmaya girişir miydiniz? Ya da bir arıyı havada
yakalayıp kıl gibi ince bacaklarından polenleri almaya çalışır mıydınız? Bunu
yapsaydınız arılar hiç acımadan sizi sokardı. O zaman, doğallık bunun neresinde?
Arı balının tadına ya da dokusuna benzer bir şeyler
arıyorsanız, agave nektarı ya da pirinçten üretilen bal satın alabilirsiniz.**
Balın harika bir besin olduğu bir gerçek, ama sadece arılar
için! Balın çok sağlıklı ve besleyici olduğunu çok yaygın ve yanlış bir
inanıştır. Bal, arının midesinin ürettiği bir sıvıdır. Arı, çiçeklerden
polenleri toplar ve midesinde bazı asitlerle birlikte onları sindirir.
Hücrelerde depolanan bal, arıların kanatlarıyla yarattığı hava akımı sayesinde
dehidrasyona uğratılır. Bu asitler ve kurutma işlemi olmasa bal hemen
fermantasyona uğrar ve arılar tarafından 8 ay boyunca kullanılabilir halini
yitirir. Bu asitler ve kurutma işlemi sebebiyle bal, bakterilere kapalı hale
gelir. İnsanların sindirim sistemi için bal daha çok zehirdir.
Balın içerdiği mineral ve vitaminler insanlar için yeterli
değildir çünkü insanlar arılardan çok daha fazla besine ihtiyaç duyarlar. Bal,
bazı iyi şeker çeşitlerini barındırır fakat bala arılar tarafından eklenen
asitler, balın toksit bir maddeye dönüşmesine sebep olur. Bu asitler bal için
koruyucu maddelerdir. İnsanlar, arılar gibi bu asitleri sindirmek için gerekli
olan enzimlere sahip değildir ve bu asitleri nötrleyebilmek için vücudunun
önemli minerallerini kullanması gerekir. İnsanlar balı yedikleri zaman, mide
floralarındaki nem bal tarafından emilir. Simbiotik bakteriyel popülasyonu
azalmaya başlar. Bal insanlar için asit üreten ve kireçsizlendirici etkilere
sahiptir. Vücuda alınan ve sonradan oluşan asitleri nötrlemek için kemiklerdeki
ve dişlerdeki kalsiyum kullanılır.
Sonuç olarak bal ne etiktir ne de sağlıklı. Hayvan
sömürüsüne karşı mücadele etmek için hayvansal ürünler kullanmayarak ve
sömürüyü teşhir ederek harekete geçebilirsiniz.
"Kraliçe Arı Hapis Çerçevesi":
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder